Bezoek 2016

 

Verslag juli / aug 2016 Kuyawage West Papua

 

“Remote School Project Papua” district Kuyawage.

 

Lokale omstandigheden, 13 kampongsgeen electra

  • geen wheels, geen wegen
  • geen telefoon netwerk
  • voormalige overheidsgebouwen niet in gebruik
  • geen ziekenhuizen, artsen, brandweer, politie, enz.
  • moeizaam in- en uitvoer, reis en bezoek verkeer
  • per vliegtuig of 5 dagen loopafstand stadje Tiom

Doel van bezoek:
Behoefte vaststellen van benodigde projectmiddelen, geinformeerd worden voortgang 4 jarig project. Aanschaf schoolmiddelen naar behoefte.

 

 

Voortgang project:

De eerste Pilotschool in kampong Mumé is in gebruik en andere 12 andere kampongscholen zijn in opbouw. Oprichting van schoolbesturen per kampong is in volle gang. Leraren uit de eigen community worden opgeleid, het niveau van de leraren is vrij laag, waardoor er meer opleidingstijd nodig is. Dit alles o.b.v. NGO SIL, team van Prof. Joost Pikkert.

Het onderwijs

Op de pilotschool moeten de verschillende groepen, van preschool tot aan groep 8, gebruik maken van een lokaal, wat het lesgeven bemoeilijkt. Op verschillende scholen wordt nog gebouwd en bijgebouwd. Kleine broertjes en zusjes jonger dan 3 jaar worden ook meegebracht naar school. Leerlingen zijn gedwongen ze mee te nemen anders kunnen ze geen onderwijs volgen, immers hun ouders werken op het land.

 

Het vraagt veel van de leraren om zowel leerlingen van de pre-school + de basis school leerlingen tegelijkertijd les te geven. Eenvoudige lesmiddelen zijn aanwezig, zoals puzzels, spelletjes, schoolbord en wandplaten. Lesmateriaal in Lani taal is door SIL ontwikkeld en er wordt nog traditioneel lesmateriaal gebruikt om bahasa indonesia te leren. TPR curriculum wordt nog niet toegepast i.v.m. groepssamenstelling.

 

Tijdens ons bezoek werd al snel duidelijk na gesprekken met leraren dat er behoefte was aan solarlampen, zodat de leraren ook in de avonduren kunnen werken aan studie en lesvoorbereiding. Op kampong Mumé is een office ruimte gereserveerd in de missiepost. Van hieruit kunnen de andere scholen aangestuurd worden en administratief werk worden verricht. Op de missiepost worden scholingsbijeenkomsten georganiseerd voor de leraren en schoolbesturen.

 

Voor de inrichting van de office is er behoefte aan: notebooks/ laptops, solarsystem voor verlichting en opladen laptops, printer en meubilair.

 

Na ons bezoek aan Kuyawage en terug in Jayapura hebben we ons laten informeren door het bedrijf van Jaap van der Werf, “Light4All Indonesia” gevestigd te Jayapura. Na overleg hebben we de keuze gemaakt voor: 18 solarlampen t.b..v de leraren en een solarsysteem voor verlichting en het opladen van notebooks/laptops t.b.v. de office. Gefinancieerd van project/donatiegelden.

Critera waar producten aan moeten voldoen, simpel in gebruik, goedkoop, lange levensduur, makkelijk toepasbaar en eenvoudig in onderhoud maar ook;

  • voldoende capaciteit
  • plug and play • duurzaamheid

• degelijk materiaal, wat tegen een stootje kan

We hebben zelf 2 HP notebooks voor de office gekocht (meegenomen uit Nederland) en 2 tablets om te experimenteren met lesmateriaal. We zijn erg benieuwd hoe het aankomend jaar het wordt gebruikt. Het idee om tablets te gebruiken i.p.v. boeken ed. wordt door de community omarmd. Immers transport kosten van leerboeken is duur, boeken moeten om het jaar geactualiseerd worden (is makkelijker op een tablet) nog maar niet te spreken over de drukkosten van nieuwe leerboeken + leesboeken.Tablets hebben tevens een eigen lichtbron.

 

Een begin is er, wij en teamleden van NGO SIL (Jayapura) zijn enthousiast en betrokken. We gaan door met het ondersteunen van het project. Ondersteunen in het door ontwikkelen van lesmateriaal, vanuit Universiteit Radboud Nijmegen worden op dit moment mogelijkheden onderzocht voor de toepassing/ontwikkeling van interactief digitaal lesmateriaal. Tevens worden mogelijkheden onderzocht voor samenwerking met

 

Hartelijk dank voor de donaties namens alle Papua leraren, leerlingen en ouders van de leerlingen!!

Fliers & van Grinsven 2016